Toen de oudste zus vertrok, had ik er nog twee. De impact was minder groot. Toen de tweede zus vertrok, had ik er nog één. En toen vertrok mijn derde zus en schoot alleen ik nog over.

Zo loopt het huis geleidelijk aan leeg, kan ik kiezen welke kamer ik inpalm en welke badkamer ik gebruik. Mijn zussen hebben nu allemaal hun eigen stek en dus schiet ik nog over met twee oude zeurpieten. Oké, oké niet echt zeurpieten, maar wel oud. (Dus eigenlijk toch zeurpieten?)

Een paar jaar terug wou ik enig kind zijn. Vooral omdat het leek alsof mijn oudste zus (die tien jaar scheelt met mij, acht jaar met de tweede oudste en zes jaar met de derde oudste) veel meer materialistische zaken kreeg naar haar behoeven. Dus het leek mij leuk om enig kind te zijn, iets te vragen en het te krijgen.

Bovendien zou er geen gekibbel zijn over wie wat heeft gekregen of wie meer of minder kreeg. Misschien de ziekte onder alle zussen en broers: ‘wie heeft meer gekregen?’. Daarnaast zou mijn jeugd minder aangetast zijn door al het onderlinge gekibbel. Ietwat overdreven, maar geef toe op een bepaald moment waren er drie van ons aan de lopende band aan het puberen. Dus ja, soms vroeg ik mij wel eens af hoe het zou zijn als enig kind.

Maar wat bleek als plots mijn laatste zus het huis verliet dat ik liever deel dan alles voor mezelf heb. Ik kibbel liever over wie de auto mag gebruiken in de avond dan dat ik een heb die er altijd tot mijn beschikking staat. Ik kom graag thuis en roep ‘is er iemand thuis’ wetende dat er zo goed als altijd iemand thuis is. Ik loop graag de trap op om te vragen hoe mijn zus haar week was, om te praten over mijn problemen die geen problemen zijn. Ik ga graag spontaan naar ‘t stad met mijn zussen omdat we willen shoppen. En ik denk liever samen na met mijn zus over wat we kunnen eten dan dat ik alleen rommel in de diepvries op zoek naar een diepvriespizza.

Al dat gekibbel, al dat delen. Ik neem het er écht met plezier bij met drie zo’n oudere zussen. En hoewel ze allemaal een eigen thuis hebben nu, weet ik dat ik er drie extra heb …