Februari. Erasmus. Vriendschap. Aarzelen. Maart. Twijfelen. Onbegrip. School. April. School. Onzeker. Terugdeinzen. Mei. Gekibbel. School. Verward. Juni. Verdriet. Aangrijpend. Helen. Juli. Thesis. Familie. Spanning. Augustus. Familie. Thesis. Te druk. September. Ruzie. Onrust. Helen.


Oktober

Eindelijk terug ademhalen. Voor het eerst na acht maanden kijk ik terug rond mij en voel ik de dankbaarheid binnenstromen. Dankbaar voor mijn geboorte. Dankbaar voor het inzicht, de nuancering, de kennis en de liefde. Dankbaar zelfs voor alle figuurlijke kletsen in mijn gezicht. En van die laatste heb ik er de afgelopen tijd (te)veel van gekregen.

Het voornaamste dat ik eruit heb geleerd? Energie geef je niet zomaar aan alles en iedereen. Zij die niet kunnen geven, geef je maar gelimiteerd. Zij die niet willen geven, geef je niets. Zij die alles geven, geef je alles terug. Adem in.

‘Het komt goed’. Ja, het komt altijd goed. Op elke heuvel kan je vertoeven van het mooie uitzicht. Februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september waren één grote heuvel met elke maand hun eigen obstakels. Nu sta ik bijna op die top en zie ik een glimp van het uitzicht. Nog heel eventjes en ik kan een laken spreiden over het gras. Mij wikkelen in dekentjes terwijl de bladeren van de bomen vallen. Een glas zachte rode wijn drinken terwijl ik staar naar de eindeloze vooruitzichten. Adem uit.