Is het een bindmiddel zoals azijn of een oplosmiddel zoals zuur? Verzwijg je voor je eigen goed of is het beter voor iedereen?


Hoewel ik ‘geprezen’ word voor mijn ‘rechtuit en rechtaan zijn’ heb ik vandaag geleerd dat zwijgen niet verbeterd kan worden. Misschien voor jullie logisch, maar eerlijk zijn en dus niet liegen of verzwijgen was altijd mijn stokpaardje. En nu, mocht ik tijd kunnen terugdraaien dan droeg ik het geheim net wat langer met mij mee. Misschien zelfs tot in mijn graf.

Want na vandaag stel ik mij de vraag waarom deelde ik ‘de waarheid’? Was dat gemakkelijker voor iedereen of juist voor mezelf? Het was beter voor iedereen en de persoon in kwestie om te doen alsof, maar ik, ik vond het ambetant een geheim te moeten dragen. Een geheim dat niet van mij was. Ik achtte het namelijk belangrijker eerlijk te zijn voor mezelf zonder na te denken wat voor iedereen behalve mezelf het beste was.

Vroeger dacht ik dat openheid veel moed vroeg van iemand. En dat vind ik nog steeds. Maar ook nu kan ik ‘zwijgen’ bewonderen.

Dit is mogelijks mijn eerste moment waarvan ik denk ‘kon ik maar de tijd terugdraaien’.